Sushi, desfătare de gust și culoare

0

Primul lucru pe care trebuie să-l realizăm este că “sushi” nu înseamnă “pește crud”. Se referă de fapt la un preparat din orez fermentat, servit cu diverse umpluturi și toppinguri, care poate include pește crud. Sushi a fost inventat inițial ca mijloc de conservare, când orezul fermentat a fost folosit pentru a păstra peștele peste an. Peștele sărat era înfășurat în orez pentru a-și păstra prospețimea, apoi lăsat să fermenteze timp de câteva luni. În cele din urmă, se arunca orezul și mânca doar carnea. Acest tip timpuriu de sushi a devenit o sursă importantă de proteine ​​pentru japonezi.

În timpul perioadei Muromachi (1333-1573) namanare a fost cel mai popular tip de sushi. Namanare a fost în parte pește crud învelit în orez, consumat proaspăt, înainte de a-și schimba aroma. Acest nou mod de a consuma pește nu mai era o formă de conservare, ci mai degrabă un fel de mâncare nouă în bucătăria japoneză.

În timpul perioadei Edo, la începutul secolului al XVII-lea, Matsumoto Yoshiichi din Edo (acum Tokyo) începe să condimenteze orezul cu oțet de vin din orez. Acest lucru a permis ca mâncarea să fie consumată imediat, în loc să se aștepte cu lunile, cât ar dura în mod normal pregătirea sushi.

La începutul secolului al XIX-lea, un bărbat numit Hanaya Yohei a conceput o schimbare majoră în producția și prezentarea sushi-ului său. Nu a mai împachetat peștele în orez, ci a pus o bucată de pește proaspăt peste o bucată alungită de orez condimentată. Astăzi, numim acest stil “nigiri sushi” sau “edomae sushi” (de la Edo) și este acum modalitatea obișnuită de a consuma sushi japonez.

În acel moment, sushi a fost servit din standuri pe stradă și trebuia să fie o gustare sau o mușcătură rapidă de mâncat pe fugă. Servit din stand, acesta nu a fost doar primul dintre sushi-urile “fast food”, ci a devenit rapid popular. Acest stil de servire a sushi s-a răspândit rapid în toată Japonia, ajutat de cutremurul din Marele Kanto în 1923, deoarece mulți oameni și-au pierdut casele și afacerile și s-au mutat din Tokyo.

După cel de-al doilea război mondial, chioșcurile de sushi au fost închise și mutate în interior, în condiții mai bune din punct de vedere sanitar. S-au oferit mai multe scaune formale, iar sushi s-a schimbat din “fast food” într-o adevărată experiență culinară.

Sushi s-a răspândit pe tot globul, iar odată cu apariția promovării fructelor de mare, acest fel neobișnuit de servire a peștelui recunoscut ca o alternativă sănătoasă, a fost rapid adoptat de culturile occidentale mereu dornice de ceva nou, în special ceva care a devenit atât de sofisticat și unic ca sushi. Iar istoria sushi este încă departe de a se fi sfârșit.
shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here