Sushi, desfătare de gust și culoare

0

Primul lucru pe care trebuie să-l realizăm este că “sushi” nu înseamnă “pește crud”. Se referă de fapt la un preparat din orez fermentat, servit cu diverse umpluturi și toppinguri, care poate include pește crud. Sushi a fost inventat inițial ca mijloc de conservare, când orezul fermentat a fost folosit pentru a păstra peștele peste an. Peștele sărat era înfășurat în orez pentru a-și păstra prospețimea, apoi lăsat să fermenteze timp de câteva luni. În cele din urmă, se arunca orezul și mânca doar carnea. Acest tip timpuriu de sushi a devenit o sursă importantă de proteine ​​pentru japonezi.

În timpul perioadei Muromachi (1333-1573) namanare a fost cel mai popular tip de sushi. Namanare a fost în parte pește crud învelit în orez, consumat proaspăt, înainte de a-și schimba aroma. Acest nou mod de a consuma pește nu mai era o formă de conservare, ci mai degrabă un fel de mâncare nouă în bucătăria japoneză.

În timpul perioadei Edo, la începutul secolului al XVII-lea, Matsumoto Yoshiichi din Edo (acum Tokyo) începe să condimenteze orezul cu oțet de vin din orez. Acest lucru a permis ca mâncarea să fie consumată imediat, în loc să se aștepte cu lunile, cât ar dura în mod normal pregătirea sushi.

La începutul secolului al XIX-lea, un bărbat numit Hanaya Yohei a conceput o schimbare majoră în producția și prezentarea sushi-ului său. Nu a mai împachetat peștele în orez, ci a pus o bucată de pește proaspăt peste o bucată alungită de orez condimentată. Astăzi, numim acest stil “nigiri sushi” sau “edomae sushi” (de la Edo) și este acum modalitatea obișnuită de a consuma sushi japonez.

În acel moment, sushi a fost servit din standuri pe stradă și trebuia să fie o gustare sau o mușcătură rapidă de mâncat pe fugă. Servit din stand, acesta nu a fost doar primul dintre sushi-urile “fast food”, ci a devenit rapid popular. Acest stil de servire a sushi s-a răspândit rapid în toată Japonia, ajutat de cutremurul din Marele Kanto în 1923, deoarece mulți oameni și-au pierdut casele și afacerile și s-au mutat din Tokyo.

După cel de-al doilea război mondial, chioșcurile de sushi au fost închise și mutate în interior, în condiții mai bune din punct de vedere sanitar. S-au oferit mai multe scaune formale, iar sushi s-a schimbat din “fast food” într-o adevărată experiență culinară.

Sushi s-a răspândit pe tot globul, iar odată cu apariția promovării fructelor de mare, acest fel neobișnuit de servire a peștelui recunoscut ca o alternativă sănătoasă, a fost rapid adoptat de culturile occidentale mereu dornice de ceva nou, în special ceva care a devenit atât de sofisticat și unic ca sushi. Iar istoria sushi este încă departe de a se fi sfârșit.
shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.