Mâncatul cu bețișoarele chinezești

1

Aşa cum sugerează şi numele lor, aceste beţigaşe  au fost inventate în China acum 3000 de ani, în timpul dinastiei Shang. Beţişoarele pentru mâncat sunt menţionate, pentru întîia oară, în “Liji” (Cartea Riturilor), o lucrare de acum 2.000 de ani.

Confucius susţinea că la masă nu au ce cauta cuţitele deoarece acestea erau asociate cu actele de agresiune şi violenţă, fiind considerate arme.

Una dintre numeroasele superstiţii ale Anului Nou Chinezesc spune că mâncarea trebuie preparată cu mult timp înainte şi toate cuţitele trebuie puse deoparte, altfel se crede că norocul noului an va fi tăiat de cuţitul folosit în primele zile ale anului.

Bețigașele pot fi din bambus (cele mai des folosite), din lemn ori plastic, dar şi din argint sau chiar fildeş. În secţiune transversală, în partea de sus, pătrate sau rotunde, şi în partea de jos rotunde, ceva mai ascuţite la vîrf, pentru a se apucă mai uşor mâncarea.

Corect, perechea de beţişoare se ţine în căuşul palmei, între degetul mare şi cel arătător. Unul dintre ele se sprijină pe prima încheietură a degetului inelar şi trebuie să stea relativ nemişcat. Celălalt este mobil şi se ţine cu arătătorul şi degetul mijlociu.

Începătorii greşesc, de obicei, necoordonându-şi bine mişcările degetelor sau lăsând prea moale beţişorul din căuşul palmei, cel care ar trebui să stea oarecum nemişcat. Impresia este atunci pentru bietul începător că beţişoarele o iau razna, fiecare în altă direcţie!… Cu răbdare şi exerciţiu, însă, le veţi “învinge” voi pe ele!

Forţa cu care degetele strâng beţişoarele depinde de felul bucăţii de mâncare pe care vrem să o apucăm. În reţetele bucătăriei chinezeşti se întâlnesc mereu carnea și legumele care se taie în cubuleţe, fâşii sau felii subţiri. Explicaţia este simplă: în afară de faptul că se pătrunde mai bine, preparată în acest fel, mâncarea nu mai necesită să fie tăiată la masă. Pe de altă parte, îndemînarea cu care se apucă bucăţele mici ori alunecoase apare după un oarecare exerciţiu şi o bună coordonare a degetelor.

Când vine vorba de mâncatul cu beţişoarele de lemn există atât anumite lucruri admise, cât şi unele interzise:

  • Nu încrucişa beţigaşele chinezeşti. În China, acesta este un semn al morţii. Când sunt aşezate pe masă, în mod normal pe suportul lor, acestea trebuie să fie paralele.
  • Nu înfige beţişoarele în mâncare pentru a o ridica. Acest lucru denotă lipsa de maniere.
  • Nu îndrepta beţişoarele spre oameni. Acest gest este considerat deosebit de nepoliticos.
  • Poţi folosi beţişoarele pentru a tăia mâncarea în bucăţi mai mici. Din moment ce nu dispui de o furculiţă, folosirea beţişoarelor pentru a tăia bucăţile mai mari este acceptată. Faci acest lucru strângând bucata mare între două beţişoare până se rupe în două.
  • Pe lângă folosirea lor la masă, beţişoarele pot fi folosite şi în bucătărie pentru bătutul ouălor, pentru a amesteca şi a rupe tăiţeii, iar beţişoarele mai lungi pot fi folosite chiar şi pentru a amesteca în mâncare.

 

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here