Start Perfect in Viata de Adult
cu Work and Travel

0

Aroma neagra a cafelei aburinde ma imbie. Mana-mi atinge vechea carte, degetele intorc coperta. Pe fata interioara sta marturie pentru vesnicie… “For John, my love”. Dedicatie scrisa cu trei decenii in urma, in timp ce inima-mi batea nebuneste.

Privesc, din cand in cand, cuvintele ce mi-au hranit visul american. Iar gandu-mi zboara la cel care, nu a apucat vreodata sa citeasca dedicatia scrisa in cartea ramasa prizoniera intr-o tara comunista.

Sorb din cafea si simturile mi se trezesc la realitate. Privirea-mi cade pe un articol din presa online.

“Astazi, tot mai multi tineri au sansa sa descopere Statele Unite ale Americii cu programul Work and Travel”… sunt cuvinte ce se perinda pe ecran, in timp ce eu, zambesc melancolic cu ochii pironiti pe pagina virtuala.

“Programul Work and Travel se realizeaza cu sprijinul specialistilor in selectia studentilor eligibili, agentii de recrutare ce reprezinta sponsorii auditati de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, asa cum este societatea CND MANAGEMENT SOLUTIONS, societate cu experienta de 8 ani in conducerea unei agentii Work and Travel…”

Visul American…

Inchid ochii.

Respir adanc…

Respir…

***

– Mami, ma inscriu la facultate!, ma surprinse glasul, aproape zbierat, al unicei mele fiice, in varsta de 20 ani.

– Ce-ti veni scumpo? Nu spuneai ca nu ai nevoie in viata de asa ceva?, raspund mirata dupa cateva clipe.

– Mi-am schimbat parerea. Am descoperit o oferta pentru SUA si vreau sa profit de ea.

– Ce spui? Nu mai sunt facultati in Romania si deja vrei sa studiezi pe alt continent?

– Nu mami, ai inteles gresit. Facultatea o fac in Romania, dar plec la munca in SUA. Si in vacanta. In acelasi timp. Patru luni.

– Cu siguranta ai inteles ceva gresit. Conform reglementarilor internationale, poti sta maxim trei luni din sase, intr-o tara.

– Stiu, stiu. Ai dreptate in principiu. Dar mai e ceva ce tu nu stii. – continua ea cu aceeasi voce surescitata.

– Scumpa mea, nu vrei sa-mi explici pe indelete? Nu pricep o iota.

– Asculta mami… Exista un program de schimb cultural international al Departamentului de Stat al SUA Work and Travel USA. Acesta deschide orizontul studentilor, prin contactul cu viata Americii moderne. Ai viza, ai job sezonier trei luni in baza unui permis de munca, iar dupa terminarea permisului, studentii pot calatori 30 de zile, beneficiind de prelungirea vizei.

– Studentii.. dar tu nu esti studenta. Ai uitat? Tu m-ai convins ca traim intr-o tara in care, tinerilor nu li se ofera nici o facilitate dupa ce isi termina studiile universitare!

– Da, mami… asa este, dar… m-am razgandit. Asta este adevarata mea sansa de a castiga o noua perspectiva asupra vietii. Am hotarat sa am singura grija de viitorul meu. Voi imbina utilul cu placutul. Facultate, job, calatorii, oameni si culturi noi…

– Culturi noi? Dar cate culturi iti imaginezi ca sunt in State? Iti spun eu… una singura. Odata ajuns acolo, te asimileaza.

– Ma refer la culturile tuturor studentilor participanti la program. Se aduna din toate tarile! Legi prietenii pe viata.

– Si totusi, nu inteleg. Imi spuneai, cu indarjire, ca poti calatori oricand, deoarece sunt nenumarate oferte turistice pe piata. In plus, nu mergem anual impreuna in concedii?

– Sunt mami, dar vacanta cu Work and Travel este speciala. CND Turism, nu-ti ofera simple oferte de vacante. Este sansa mea, ca student inscris la cursuri de zi in universitati acreditate, de stat sau particulare, sa calatoresc si sa muncesc acolo pe perioada vacantei de vara, alaturi de tineri din toate tarile.

– Un job? Stai… nu te “ambala”. Trebuie sa gandim. Cine ar angaja acolo un simplu student din Romania? Glumesti, nu-i asa?

– Nici vorba. Deja am gasit ceva ca ma intereseaza la Apex Waterpark in orasul Destin, Florida. Daca tot am practicat inotul de performanta, ma pot folosi de tehnica mea pentru a obtine jobul de lifeguard. Salariul este atractiv, conditiile contractuale de asemenea. Ce spui?

– Si de ce oare sa organizeze americanii asa ceva?

– Principalul scop al programului Work and Travel este acela de a familiariza studentii straini cu viata si cultura Americii moderne si de a da posibilitatea locuitorilor Statelor Unite ale Americii sa inteleaga alte culturi. In plus, extinderea interactiunii comerciale, imbunatatirea cunostintelor intr-o companie globala, intelegerea culturii de business, castigarea experientei de munca internationala, sunt avantaje ce nu-ti apar de multe ori in cale.

– Dar…, fac eu o ultima incercare.

– Stai mami, stiu ce ingrijorare ai. Angajatorul este o companie din SUA care ofera locuri de munca pentru studentii internaționali. De finantarea programului se ocupa BRD prin  Creditul Work and Travel.

– Stiu si eu… daca este asa, poate ca…

– Pentru prima oara indraznesc sa visez! Si… daca te ascultam de anul trecut, acum deja plecam in vacanta.

***

Brusc, ceva imi zbarnai langa creier. Buimaca intind mana spre noptiera unde pusesem ceasul desteptator. Apas butonul. Zgomotul se intensifica. Iar am uitat… astazi e duminica. E doar o alarma pentru un webinar.

Cafeaua neagra si rece e tot pe masuta. Si am avut un vis asa ciudat… se facea ca…. fetita mea tocmai imi explica despre o experienta inedita… startul perfect in viata ei de adult.

Copiii din ziua de azi… viseaza la fel ca tinerii din toate generatiile.

“For John, my love”… cuvinte uitate… o carte ingalbenita de vreme… un vis pierdut…

Insulele Caraibe si legendele indienilor Arawak… John tinandu-ma de mana… ochii lui negri ce ma fixau duios, in timp ce buzele se apropiau periculos de chipul meu… traditiile pe care le-am cunoscut in vacanta petrecuta impreuna, toate stilurile culinare din restaurantul in care ne-am logodit, cafeaua savurata in urmatoarea dimineata, pe plaja…

Ah… tineretea…

Visul American…

Articolul…

Si daca este posibil?

– Luiza!!!!!!!! Trezirea!!! Dai la facultate! Stai sa-ti spun ce oportunitate ai!

– Mami… de ce zbieri asa? Lasa-ma sa dorm, te rog! E duminica…, raspunse fata mea, in timp ce se intoarse pe partea cealalta.

– Hai, deschide ochii. Nu avem timp de pierdut. Astazi pregatim dosarul, maine mergi direct sa-l depui. Work and Travel USA te asteapta doar pana la 30 de ani.

***

  • Sursa foto si documentare: CND Turism Vacante Speciale
  • Articolul a fost scris pentru competitia SuperBlog 2018, proba 17
2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here