Maximele lui Ptahhotep sau Instrucțiunile lui Ptahhotep este o compoziție literară veche egipteană bazată pe înțelepciunea și experiențele Vizirului Ptahhotep. Instrucțiunile au fost compuse în timpul domniei regelui Izezi a celei de-a Cincea Dinastii.

Textul a fost descoperit în Teba în 1847 de către egiptologul M. Prisse d’Avennes. Instrucțiunile lui Ptahhotep abordează diferite virtuți care sunt necesare pentru a trăi o viață bună și  conformă Ma’at (concepte egiptene antice despre adevăr, echilibru, ordine, armonie, lege, moralitate și dreptate, cât și personificarea acestor concepte într-o zeiță care reglează stelele), parte importantă a culturii egiptene.

Potrivit lui Simpson, Vizirul Ptahhotep era un om în vârstă de 110 ani, gata să se pensioneze și pregătit să-și schimbe poziția. Regele a aprobat ca succesor pe fiul lui Ptahhotep, dar a remarcat că tinerii nu se pot naște cu înțelepciune și că au nevoie de experiența celor mai în vârstă. În mod obișnuit, vizionarii au fost înlocuiți de cineva mai în vârstă cu experiență, astfel încât Vizirul Ptahhotep a scris instrucțiunile fiului său pentru a-i da înțelepciune și sfaturi care pot fi obținute numai prin experiență.

Instrucțiunile au constat din mai multe teme, dintre care unele erau adresate unui lider. De exemplu:

„Dacă ești lider, asumă-ți responsabilități în chestiunile care ți-au fost încredințate și vei realiza lucruri remarcabile …”

„Dacă ești un om cu autoritate, fii răbdător când asculți cuvintele unui petiționar; Nu-l concedia până nu expune complet de ceea ce a planificat să îți spună.”

Acest lucru a demonstrat importanța vârstnicilor în societatea veche egipteană și importanța înțelegerii de a lua deciziile înțelepte. Instrucțiunile lui Ptahhotep sunt texte care au fost citite și copiate constant de către studenți, scribi și bărbați care ocupau o poziție înaltă.

Principalele teme pe care Ptahhotep le pune în discuție sunt tăcerea, calendarul, veridicitatea, relațiile și manierele.

Există patru copii cunoscute ale Instrucțiunilor lui Ptahhotep, primul exemplar a fost scris în Vechiul Regat, iar celelalte exemplare au fost considerate parte a Regatului Mijlociu. Instrucțiunile din textul original au fost considerate ca provenind din Vechiul Regat, deoarece au corespuns gândirii sociale și intelectuale a acelei perioade de timp.

Citate selectate:

Citatele sunt preluate din „Înțelepciunea vie a Egiptului antic” de Christian Jacq:

„Toate comportamentele trebuie să fie atât de drepte încât să le poți măsura cu o linie plumb.”

„Injuria există din abundență, dar răul nu poate reuși niciodată pe termen lung.”

„Pedepsește cu principiu, învață în mod semnificativ. Fapta de a opri răul duce la stabilirea durabilă a virtuții.”

„Rasa omenească nu realizează niciodată nimic. Este ceea ce Dumnezeu poruncește să facă.”

„Urmează-ți inima toată viața, nu comite excese față de ceea ce a fost rânduit”.

„Dacă muncești din greu și dacă are loc o creștere așa cum ar trebui pe câmp, este pentru că Dumnezeu a pus abundența în mâinile tale.”

„Nu bârfi în cartierul tău, pentru că oamenii respectă tăcerea.”

„Un cuvânt perfect este ascuns mai adânc decât pietrele prețioase.”

„Vorbește doar când ai ceva de spus.”

„O femeie cu inima fericită aduce echilibru.”

„Cât despre cei care se îndreaptă continuu după femei, niciunul dintre planurile lor nu va reuși.”

„Cât de minunat este un fiu care se supune tatălui său!”

„Fie ca inima ta să nu fie niciodată zădărnicită din cauza a ceea ce știi, să primești sfaturi atât de la cei necredincioși, cât și de la înțelepți.”

„Așadar, nu pune nicio încredere în inima ta în acumularea de bogății, deoarece tot ceea ce ai este un dar de la Dumnezeu.”

„Trăiește în pace cu ceea ce posezi și orice va alege Dumnezeul de a-ți da va veni de la sine.”

„Nu repeta un zvon calomnios, nu-l asculta.”

„Cel care are o inimă mare are un dar de la Dumnezeu. Cel care-și ascultă stomacul ascultă dușmanul.”

„Cei care se îndreaptă spre Dumnezeu nu se pot pierde. Aceia care îl neagă nu vor putea să treacă râul vieții”.

Sfaturi care transcend vremurile!

Dacă ați citit până la capăt, poate vă doriți și această carte (click pe poză):


shanti spirit simbol 2

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here