Bucătăria nativilor din America de Nord

0

Bucătăria indienilor din America de Nord este variată. Alimentele cum ar fi pâinea prăjită, curcanul, merișoarele, afinele, mălaiul și ciupercile sunt cunoscute ca fiind adoptate în bucătăria Statelor Unite de la grupurile nativilor americani.

Bucătăria nativilor din America de Nord poate diferi oarecum de bucătăria sud-vestică și mexicană, prin simplitate și aromă. Folosirea leurdei, a ghimbirului sălbatic, a salatei indiene și a fructelor de ienupăr conferă diferitelor feluri de mâncare arome subtile. Un bucătar poate să adopte, să creeze și să le combine pe măsura imaginației sale.

Bucătăria nativilor din Est

Alimentele esențiale ale indienilor din estul continentului erau porumbul, fasolea și dovleacul. Acestea au fost numite “Trei Surori” deoarece erau plantate interdependent: fasolea se cățăra pe tulpinile înalte ale porumbului, în timp ce dovleacul se răspândea la baza celor trei plante, frunza lui păstrând umiditatea din sol umbrind rădăcinile plantelor.

Bucătăria nativilor din Sud-est

Cultura din sud-estul țării a constituit piatra de temelie a bucătăriei sudice de la origini până în prezent. Din cultura nativă americană de sud-est a apărut una dintre principalele baze ale alimentației sudice: porumbul, fie măcinat, fie nixtamalizat (procedeu în care porumbul este înmuiat şi gătit într-o soluţie alcalină, eliberând astfel vitamina B3, cea care previne apariţia pelagrei). Ei fierbeau porumbul cu argilă albă, sau cu cochilii de melci sau scoici.

Porumbul astfel procesat, era combinat cu fasole, ardei iuţi, fructe şi legume, carnea fiind arareori folosită.

Cu toate că erau mici, cartofii au fost de asemenea folosiți în multe feluri ca și porumbul. Alte plante specifice acestei zone sunt: bostani, dovleci, multe tipuri de fasole, roșii, multe tipuri de ardei și sassafras (specie de foioase, la care toate părțile plantei sunt aromatice și picante).

Fructe întâlnite în această regiune: muscadine (soi de struguri negrii), murele, zmeura și multe alte fructe de pădure.

Sud-americanii nativi completau dieta lor cu carne obținută din vânătoare. Căprioarele, veverițele, oposumii și ratonii erau animalele vânate cele mai mult.

Nu era neobișnuit să se mănânce carne de organe, cum ar fi ficatul, creierul și intestinul. Grăsimea animalelor, în special a porcilor, era utilizată pentru prăjit.

Bucătăria nativilor din Nord-vest

În nord-vestul Statelor Unite, nativii americani consumau  somon și alte pești, fructe de mare, ciuperci, fructe de pădure și carne, cum ar fi cea de căprioare, rațe și iepuri. Spre deosebire de est, popoarele din nord-vest au fost în principal vânători-culegători. Climatul în general blând a însemnat că nu aveau nevoie să dezvolte o economie bazată pe agricultură, putându-se baza pe tot parcursul anului pe consumul abundent de alimente din regiunea lor. În ceea ce este acum California, ghindele erau măcinate într-o făină care era principalul produs alimentar pentru aproximativ șaptezeci și cinci la sută din populație, iar carnea uscată era pregătită în timpul sezonului cald, când uscarea era posibilă.

Pâinea

Rețeta tipică constă din făină, apă, sare, o cantitate mică de ulei și praf de copt. Ingredientele se amestecă și se lucrează într-un aluat simplu și se acoperă cu o cârpă timp de 30 minute până la o oră, până când aluatul se ridică. Se formează apoi în bile mici și sunt întinse în formă de disc plat înainte de prăjirea în ulei fierbinte. În multe gospodării aluatul se amestecă dimineața devreme și se lasă într-un castron mare acoperit cu o cârpă și se folosește pe tot parcursul zilei pentru a pregăti pâine proaspătă atunci când este necesar.

Poate fi consumată singură sau cu miere, gem, zahăr pudră. Poate fi bază pentru tacos indian. Este o completare simplă la mese.

În Statele Unite, pâinea de porumb din nord și sud este diferită, deoarece în general utilizează diferite tipuri de făină de porumb și diferite cantități de zahăr și ouă. Pâinea de porumb de sud este făcută în mod tradițional cu zahăr puțin sau deloc și cu o cantitate mai mică de făină (sau fără făină), iar pâinea de porumb din nord fiind mai dulce. Pâinea de porumb de sud folosește în mod tradițional făină de porumb alb. Pâinea de porumb este uneori mărunțită și servită cu lapte rece. În Texas, influența mexicană a dat naștere unei creme de porumb cu ardei jalapeño și acoperită cu brânză mărunțită. Pâinea de porumb este de obicei consumată cu melasă în statele din sud și miere în statele din nord.

O rețetă tipică contemporană din nordul SUA prevede o jumătate de făină de grâu, jumătate de porumb, lapte sau zăr, ouă, agent de dospire, sare și, de obicei, zahăr, rezultând o pâine care este ceva mai ușoară și mai dulce decât versiunea tradițională sudică.

Succotash

Succotash este un fel de mâncare constând în principal din porumb dulce cu fasole lima sau alte tipuri de fasole. Alte ingrediente pot fi adăugate, inclusiv roșii, ardei roșii verzi sau dulci și okra (păstăi verzi cu semințe). Combinarea unor boabe cu legume oferă o mâncare care conține toți aminoacizii esențiali. Din cauza ingredientelor relativ ieftine și ușor disponibile, mâncarea a fost populară în timpul Marii Depresiuni din Statele Unite. Uneori gătită cu o crustă ușoară pe partea de sus, Succotash este un fel de mâncare tradițională a multor sărbători de Ziua Recunoștinței în New England, precum și în Pennsylvania și în alte state.

În unele părți din sud, orice amestec de legume pregătit cu fasole lima și acoperit cu untură sau unt se numește succotash.
shanti spirit simbol 2

Articole pe aceeași temă:

Bucătăria Africii Centrale

Mâncăruri tradiționale indiene

Sushi- desfătare de gust și culoare

Bucătăria vietnameză

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here