Ziua internațională a umbrelei

0

Umbrela este astăzi un accesoriu necesar și banal. Când a apărut și cine o purta? Se pare că istoria ei este mai veche decât imaginația noastră. Să vedem cât de departe vom călătorii în timp.

Istorie

China

  

Un car din Armata de Teracotă cu o umbrelă bine fixată pe lateral, din mormântul lui Qin Shihuang, an 210 î.en

În toate înregistrările scrise, cea mai veche referire la o umbrelă pliabilă datează din anul 21 d.Hr., când Wang Mang prezenta un conceput pentru un transport ceremonial cu patru roți, care avea articulații flexibile ce le permiteau să fie extinse sau retrase. O umbrelă pliabilă din secolul I a fost recuperată din mormântul lui Wang Guang . Cu toate acestea, umbrela chineză pliabilă este probabil un concept care este mai vechi cu câteva secole decât mormântul lui Wang. Balamale din sârmă din bronz complexe cu glisiere și șuruburi – care ar fi putut fi folosite pentru umbrele au fost găsite într-un sit arheologic din Luoyang, datat în secolul al VI-lea î.Hr.

O sursă chiar mai veche pe umbrelă este probabil vechea carte a ceremoniilor chineze, numită Riturile lui Zhou Li, datând acum 2400 de ani.

Designul chinez a fost ulterior adus în Japonia prin Coreea și introdus, de asemenea, în Persia și în lumea occidentală prin intermediul Drumului Mătăsii.

Orientul Mijlociu

În sculpturile din Ninive, parasolul apare frecvent. Austen Henry Layard oferă o imagine a unui basorelief reprezentând un rege în carul său, cu un însoțitor care deține o umbrelă de soare peste cap. Are o perdea agățată în spate, dar altfel este exact ca cele folosite astăzi. Era rezervată exclusiv monarhului.

În Persia, umbrele de soare se găsesc în mod repetat în sculpurile din Persepolis. În unele sculpturi figurează un rege și slujitorul care îi poartă peste cap o umbrelă. În alte sculpturi de pe stânca din Taghe-Bostan, presupus a avea nu mai puțin de douăsprezece secole, este reprezentată o vânătoare de cerb, la care un rege privește, așezat pe un cal și având o umbrelă purtată deasupra capului de un însoțitor.

Egiptul antic

În Egiptul antic, umbrelele de soare se găsesc în diferite forme. În unele cazuri, este prezenă ca un evantai de frunze de palmier sau pene colorate fixate pe un mâner lung, asemănător cu cele care se desfășoară acum în spatele Papei în procesiuni. Gardner Wilkinson, în lucrarea sa asupra Egiptului, are o gravură a unei prințese etiopiene care călătorește prin Egiptul de Sus într-un car; un fel de umbrelă fixată într-un stâlp înalt se ridică în centru, având o afinitate strânsă cu ceea ce se numește acum umbrelă. Potrivit lui Wilkinson, umbrela a fost folosită, în general, pe tot teritoriul Egiptului, parțial ca o marcă a distincției, dar mai degrabă datorită calităților sale utile decât ornamentale.

Grecia antică

Roma antică

Din Grecia, este probabil ca utilizarea umbrelei solare să treacă la Roma, unde se pare că a fost folosită de obicei de femei, în timp ce era chiar obișnuit ca bărbații efeminați să se apere de căldură prin Umbraculum, făcut din piele și capabil să fie coborât la voia lor.

Potrivit lui Gorius, umbrela a venit la Roma de la Etrusci, care au venit aici pentru a fi protejați, și cu siguranță apare pe vase și ceramică etrusce, ca și pe pietre prețioase și rubine.

India antică

Epicul Mahabharata (din secolul al IV-lea î.Hr.) referitor la sanscrită se referă la următoarea legendă: Jamadagni era un trăgător cu arcul calificat, iar soția sa devotată Renuka îi recupera întotdeauna fiecare săgeată. O singură dată însă ia luat o zi întreagă pentru a aduce săgeata, iar ea a dat vina pentru întârziere pe căldura soarelui. Jamadagni furios a tras o săgeată spre soare. Soarele a cerșit milă și i-a oferit o umbrelă.

Jean Baptiste Tavernier, în cartea sa “Voyage to the East” din secolul al XVII-lea, spune că pe fiecare parte a tronului Mogul erau două umbrele. Se pare că făceau parte din titlul regelui, care era: “Rege al elefantului alb și domn al celor douăzeci și patru de umbrele”.

Europa

Édouard Manet, 1881- Femeie cu parasol

Puținele trimiteri la umbrele în Evul Mediu arată că în acele timpuri nu erau folosite în mod obișnuit.

Deși ele au fost folosite la început din cochetărie feminină, utilizarea lor a devenit atât de larg răspândită încât în 1768, o revistă din Paris raporta:

“Folosirea obișnuită de ceva timp nu înseamnă a ieși fără o umbrelă și a avea inconvenientul de a o purta sub braț timp de șase luni pentru a o folosi de șase ori. Cei care nu vor să pară ca oameni vulgari preferă mai mult să-și asume riscul de a fi udați mai degrabă decât să fie considerați ca cineva care merge pe jos, o umbrelă fiind un semn sigur de cineva care nu are transportul său propriu”.

Folosirea umbrelei a fost neobișnuită în Anglia în jumătatea anterioară a secolului al XVIII-lea, după cum reiese din comentariul lui James Wolfe, când a scris din Paris în 1752, despre utilizarea umbrelelor pentru a fi protejat de soare și ploaie și se întreabă de ce nu a avut loc o practică similară în Anglia.

Utilizarea modernă

În ceremonia religioasă

O mare umbrelă este expusă în fiecare dintre Bazilicile Romei, iar un episcop cardinal care își primește titlul de la una din aceste biserici are privilegiul de a avea o umbrelă purtată peste cap în procesiuni solemne.

Episcopii ortodocși etiopieni conduc o procesiune în sărbătoarea Sfântului Mihail. Preoții poartă Tabota în jurul bisericii, asistați de diaconi care dețin umbrele liturgice.

Pentru protecție împotriva atacatorilor

În 1838, Baronul Charles Random de Berenger a instruit cititorii cărții sale „Cum să-ți protejezi viața și proprietatea în mai multe metode” în a folosi o umbrelă ca o armă improvizată împotriva agresorilor.

În martie 2011, mass-media a dezvăluit că președintele francez Nicolas Sarkozy a început să folosească o umbrelă “Para Pactum” de 10.000 de lire sterline pentru a se proteja de atacatori.

În timpul protestelor din Hong Kong din 2014, numite “Revoluția umbrelei”, protestatarii au folosit umbrele ca scuturi împotriva spray-urilor cu ardei iuți și a gazelor lacrimogene ale poliției.

Ca armă de atac

În 1978, scriitorul disident bulgar Georgi Markov a fost ucis la Londra cu o doză de ricină injectată printr-o umbrelă modificată. KGB-ul se crede că a dezvoltat o umbrelă modificată care ar putea furniza o peletă mortală.

În arhitectură

În anii 1950, Frei Otto a transformat umbrela individuală folosită universal într-un element de arhitectură ușoară. Primele umbrele de acest fel (Expoziția Federal Garden, Kassel, 1955) au fost fixe. Frei Otto a construit primele umbrele mari decapotabile pentru Expoziția Federal Garden din Koln, 1971.

Frumusețea acestor structuri ușoare a inspirat numeroase proiecte ulterioare construite în întreaga lume. Cele mai mari umbrele convertibile construite până în prezent au fost proiectate de Mahmoud Bodo Rasch și echipa sa pentru a oferi adăpost de soare și ploaie marilor moschei din Arabia Saudită.
shanti spirit simbol 2

Alte zile festive:

Ziua internațională a ceaiului

Festivalul din mijlocul toamei

Serbarea primei tunsori

Zeul bucătăriei în tradiția chineză
shanti spirit simbol 2

Vrei să faci un cadou și nu ai inspirație? Apelează la Giftology Știința cadourilor inteligente

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here