Mesaj profund, lasat moștenire umanității, de Bert Hellinger

0

Un mesaj incredibil și profund, lasat moștenire umanității, de Bert Hellinger. Psihoterapeutul și scriitorul german este cunoscut în întreaga lume pentru crearea metodei terapeutice “Constelații familiale“.

 

“Viața te dezamăgește să nu mai trăiești cu iluzii și să vezi realitatea.
Viața distruge tot ce este de prisos până când rămâne doar ce este important.
Viața nu-ți dă pace, să încetezi să te învinovățești pe tine însuți și să accepți tot ce nu poti schimba.

Viața îți va retrage ceea ce ai, până când nu te vei mai plânge și vei începe să mulțumești.
Viața trimite oameni contradictorii să te vindece, așa ca să nu te mai uiți afară și începi să reflectezi cine ești în interior.

Viața îți permite să cazi iar și iar, până când decizi să înveți lecția.
Viața te ia din drum și îți prezintă răscrucea, până când încetezi să vrei să controlezi totul și să curgi ca un râu.

Viața îți pune dușmanii in cale, până nu mai “reacționezi”.
Viața te sperie și te va speria de câte ori este nevoie, până îți vei pierde frica și îți vei recăpăta credința.

Viața te distanțează de oamenii pe care îi iubești, până când înțelegi că nu suntem acel trup, ci sufletul pe care îl conține.
Viața râde de tine de multe și multe ori, până când nu mai iei totul atât de în serios și poți râde de tine.

Viața te rupe în câte părți sunt necesare, pentru ca lumina să te pătrundă.
Viața se confruntă cu voi rebelii, până când încetați să încercați să o controlați.
Viața repetă același mesaj, dacă este cazul cu țipete și lacrimi, până când în sfârșit îl auzi.

Viața trimite fulgere și furtuni, ca să te trezească.
Viața te umilește și uneori te învinge iar și iar până când decizi să-ți lași ego-ul să moară.
Viaţa îţi neagă bunurile şi măreţia până când nu mai vrei bunuri şi măreţie şi începi să serveşti.

Viața îți taie aripile și îți taie rădăcinile, până când nu ai nevoie de aripi sau rădăcini, doar dispari în forme și ființa ta zboară.
Viața îți neagă miracole, până când înțelegi că totul este un miracol.
Viața îți scurtează timpul, ca să te grăbești să înveți să trăiești.

Viața te ridiculizează până când devii nimic, nimeni, pentru ca atunci devii totul.
Viața nu îți oferă ceea ce îți dorești, ci ceea ce ai nevoie pentru a evolua.
Viața te doare și te chinuie până când renunți la capricii și istericale și îți apreciezi respirația.

Viața îți ascunde comori până când înveți să ieși la suprafață și să le cauți.
Viața ti-l neagă pe Dumnezeu, până când îl vezi în toți și în toate.
Viața te trezește, te taie, te rupe, te dezamăgește… dar crede-mă, asta e ca Sinele tău cel mai bun să se manifeste… până când doar iubirea rămâne în tine”.

Bert Hellinger

 

Constelatiile familiale. Terapie pentru suflet – Bert Hellinger

Bert Hellinger
CLICK pe carte pentru detalii

DESCRIERE

Viata fiecaruia dintre noi este guvernata de principii care functioneaza dincolo de dorintele si de angoasele noastre. Daca, pe de o parte, beneficiem cu totii de liberul arbitru, este esential sa stim ca, pe de alta parte, propria noastra existenta este puternic influentata nu numai de predecesorii directi – parintii – cat, mai ales, de membrii unei vaste constelatii familiale.

Constelatia familiala ne influenteaza destinele intr-o asemenea masura, incat putem suferi si muri „din solidaritate“, fara a intelege legaturile noastre cu aceasta constelatie ai carei membri au trait mai multe generatii inaintea noastra.

De fapt, constelatia familiala are un suflet comun, care o mentine unita si o orienteaza. Cu alte cuvinte, dincolo de aspectele sale psiho-sociale, constelatia familiala are o dimensiune si o natura pe care le putem numi „religioase“. A deveni tu insuti inseamna, asadar, a intelege sursa propriei „alienari“ si a integra dimensiunea religioasa a propriei vieti inainte de a incepe o terapie pe care trebuie s-o numim terapia sufletului. Bert Hellinger ne propune intelegerea acestei metode, care-l indeamna pe fiecare dintre noi sa-si redefineasca legaturile care il unesc cu ceilalti si natura lor religioasa.

Bert Hellinger s-a nascut in 1925. A facut studii de filosofie, teologie si pedagogie. Dupa saisprezece ani petrecuti ca misionar catolic si preot paroh alaturi de zulusii din Africa de Sud, se intoarce in Germania, unde devine mai intai psihanalist, apoi elaboreaza metoda de terapie sistemica familiala.

 

Un val, un ocean – de Bert Hellinger

Bert Hellinger - un val
CLICK pe carte pentru detalii

Experienta mea de a aduna si a produce aceste texte seamana cu povestea in care un student isi ia la intrebari maestrul in ceea ce priveste libertatea. Maestrul spune: unii cred ca sunt in cautarea propriului adevar al sufletului lor. Dar, Marele Suflet este cel care gandeste si cerceteaza prin ei. si Marele Suflet isi poate permite multe greseli, pentru ca unii sunt falsi jucatori si sunt inlocuiti cu altii noi. Aceia care, insa, isi permit cu adevarat sa se lase condusi de Marele Suflet se ratacesc mai putin deoarece, asemeni inotatorului care se lasa cu incredere purtat de valuri si se foloseste de forta lor, are sansa de a se lasa condus catre un nou tarm. – Bert Hellinger

Cartea surprinde esenta a ceea ce Bert Hellinger are de spus in legatura cu modul de abordare a bolilor grave, a traumelor, psihozelor, a relatiei dintre agresori si victime, dar, in acelasi timp, ofera intelegerea sa asupra relatiilor umane in context mai larg, spre exemplu, asupra legilor iubirii in relatiile de cuplu, in relatiile dintre parinti si copii, a diferitelor efecte ale credintelor religioase, a intalnirilor noastre cu mortii si moartea si a modalitatilor si mijloacelor prin care putem contribui la dobandirea pacii si reconcilierii.

Dupa cum Bert Hellinger tine sa precizeze, textele cuprinse in carte, au aparut in mod spontan in moduri diferite: fie ca introduceri, fie ca si comentarii, concluzii sau sinteze. Uneori ele au reprezentat raspunsuri la intrebarile puse pe parcursul seminariilor, discutiilor sau interviurilor.

In receptarea insighturilor autorului, cititorul este invitat sa inteleaga, in spiritul metodei fenomenologice, faptul ca ele se refera la o situatie specifica si au iesit la suprafata tocmai datorita acesteia. Astfel, ele nu trateaza un subiect la modul general, ci se refera doar la situatia specifica pe care o prezinta. De fiecare data cand unele parti seamana, totusi fiecare ofera si pune in lumina un alt aspect, asa cum reiese din contextul sau particular.

Asa cum Bert Hellinger o afirma in mai multe randuri, cea mai buna intelegere a metodei si insighturilor constelatiilor familiale apare atunci cand este luata in considerare filosofia aflata la baza acestora, si anume fenomenologia si metoda fenomenologica de cunoastere, asa s-a dezvoltat ea, incepand cu Edmund Husserl si Martin Heidegger.

Dincolo de toate, contactul cu aceasta informatie atinge sufletul intr-un mod profund, misterios si contribuie la experiente care prin exceptionalitatea lor ar fi suficiente in sine. Daca, in plus, poate constitui si un ghid pentru cei ce doresc sa aprofundeze cunoasterea la nivelul sufletului, atunci consideram ca menirea eforturilor noastre a fost atinsa pe deplin. in cele din urma, a citi orice lucrare a lui Bert Hellinger este o experienta in sine si ne dorim sa va bucurati din plin de ea. Parafrazand-o pe colega mea traducatoare, acesta este Bert Hellinger, terapeutul care isi permite sa greseasca, dar care se inclina cu respect in fata misterului fiintei. – Ion Bucur

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here